Kurczak w mojej kuchni gości dość często. Staram się robić go na wiele sposobów. Dziś bedzie przepis na udka w piwie . Rewelacyjnie miękkie mięso i chrupiąca skórka
Składniki :
Przygotowanie
Udka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy marynatę . Mieszamy nasze wybrane przyprawy , dodajemy sól i pieprz , oliwę z oliwek i sok z limonki (jeśli nie mamy limonki, może być cytryna) .
Przygotowaną marynatą dobrze nacieramy udka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Cebulę kroimy w kostkę . Szklimy na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Zeszkloną cebulę odkładamy na talerz. Na tej samej patelni ukladamy nasze udka. Opiekamy z obu stron aż skórka się dobrze zarumieni. Wrzucamy na patelnię naszą cebulę . Podlewamy piwem do połowy wysokości kurczaka i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu do momentu wyparowania piwa. W międzyczasie sprawdzamy , czy mięso jest miękkie. Jeśli piwo wyparowało, a mięso jest nadal twardawe , dodajemy jeszcze trochę . Przed zakończeniem duszenia (na okolo 15min przed wyłączeniem palnika ), zdejmujemy pokrywkę . Chodzi o to, żeby pozbyć sie pary i przyrumienić udka z obu stron.
Podany przepis można również zrobić w piekarniku. Temperatura piekarnika 180st. Wtedy czas jest podobny do czasu duszenia - okolo 60min . W piekarniku przykrywamy na pierwsze 30min folią. Później zdejmujemy folię i przypiekamy na złoty kolor.
Smacznego
- udka - 4szt
- cebula - 1duża
- oliwa z oliwek - 2łyżki
- limonka - sok z 1szt
- oliwa z oliwek 40ml
- przyprawy (wybór należy do Was )
- sól, pieprz
- piwo - około szklanki
Przygotowanie
Udka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy marynatę . Mieszamy nasze wybrane przyprawy , dodajemy sól i pieprz , oliwę z oliwek i sok z limonki (jeśli nie mamy limonki, może być cytryna) .
Przygotowaną marynatą dobrze nacieramy udka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Cebulę kroimy w kostkę . Szklimy na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Zeszkloną cebulę odkładamy na talerz. Na tej samej patelni ukladamy nasze udka. Opiekamy z obu stron aż skórka się dobrze zarumieni. Wrzucamy na patelnię naszą cebulę . Podlewamy piwem do połowy wysokości kurczaka i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu do momentu wyparowania piwa. W międzyczasie sprawdzamy , czy mięso jest miękkie. Jeśli piwo wyparowało, a mięso jest nadal twardawe , dodajemy jeszcze trochę . Przed zakończeniem duszenia (na okolo 15min przed wyłączeniem palnika ), zdejmujemy pokrywkę . Chodzi o to, żeby pozbyć sie pary i przyrumienić udka z obu stron.
Podany przepis można również zrobić w piekarniku. Temperatura piekarnika 180st. Wtedy czas jest podobny do czasu duszenia - okolo 60min . W piekarniku przykrywamy na pierwsze 30min folią. Później zdejmujemy folię i przypiekamy na złoty kolor.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz