Przejdź do głównej zawartości

Udka duszone w piwie

Kurczak w mojej kuchni gości dość często. Staram się robić go na wiele sposobów. Dziś bedzie przepis na udka w piwie . Rewelacyjnie miękkie mięso i chrupiąca skórka 
 


Składniki : 
  • udka - 4szt
  • cebula - 1duża 
  • oliwa z oliwek - 2łyżki   
  • limonka - sok z 1szt 
  • oliwa z oliwek 40ml 
  • przyprawy (wybór należy do Was ) 
  • sól, pieprz 
  • piwo - około szklanki     

Przygotowanie 

Udka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy marynatę . Mieszamy nasze wybrane przyprawy , dodajemy sól i pieprz , oliwę z oliwek i sok z limonki (jeśli nie mamy limonki, może być cytryna) . 
Przygotowaną marynatą dobrze nacieramy udka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.  
Cebulę kroimy w kostkę . Szklimy na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Zeszkloną cebulę odkładamy na talerz. Na tej samej patelni ukladamy nasze udka. Opiekamy z obu stron aż skórka się dobrze zarumieni. Wrzucamy na patelnię naszą cebulę . Podlewamy piwem do połowy wysokości kurczaka i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu do momentu wyparowania piwa. W międzyczasie sprawdzamy , czy mięso jest miękkie. Jeśli piwo wyparowało, a mięso jest nadal twardawe , dodajemy jeszcze trochę . Przed zakończeniem duszenia (na okolo 15min przed wyłączeniem palnika ), zdejmujemy pokrywkę . Chodzi o to, żeby pozbyć sie pary i przyrumienić udka z obu stron.

Podany przepis można również zrobić w piekarniku. Temperatura piekarnika 180st.   Wtedy czas jest podobny do czasu duszenia - okolo 60min . W piekarniku przykrywamy na pierwsze 30min folią. Później zdejmujemy folię i przypiekamy na złoty kolor.

Smacznego 
                                                               

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Naleśniki lchf / low carb / bez mąki

Naleśniki low carb / lchf / ketogeniczne/gluten free Składniki na okolo 5 naleśników :  Masa naleśnikowa :  6 jajek 60 ml śmietanki 36% lub mleka kokosowego (gęstej części ) łyżka mąki migdałowej lub kokosowej  szczypta soli  Nadzienie :  twaróg tłusty lub półtlusty 200g  mleko kokosowe  1 lyżka erytrol 3lyżki  aromat waniliowy  cynamon  Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Smażymy  na rozgrzanej patelni . Żeby naleśniki nnie przywierały , patelnie natłuścić olejem kokosowym. Gdy masa zetnie się, obracamy naleśniki na drugą stronę i smażymy przez chwilę .  Twaróg rozdrabniamy widelcem , dodajemy mleko kokosowe, erytrol i aromat waniliowy . Dokładnie mieszamy .  Smarujemy naleśniki otrzymanym nadzieniem , skladamy w trójkąt i posypujemy cynamonem.  Smacznego ☺

Babeczki serowe

Składniki :  serek kremowy 4% 250g  jajka 2szt  skrobia kukurydziana 30g wiórka kokosowe 20g  aromat waniliowy  słodzik wedle uznania.  Wymieszać wszystkie składniki i do piekarnika na 20/25min w 180st. Czas zależy od piekarnika.  Babeczki można podać z polewą czekoladową  (ja dałam taki )

Roladki z piersi kurczaka i boczku

Roladki z piersi kurczaka i boczku  Składniki  na 5 roladek : Pierś z kurczaka pokrojona w plastry - okolo 600g  plasterki boczku wedzonego (ja kupuję gotowy krojony po 100g ) okolo 8plasterków ogórek konserwowy lub kiszony - 5szt  ser zółty w kawalku  okolo 60g  oliwa z oliwek 2lyżki  Pierś lekko rozbijamy . Ser kroimy na pałeczki . Na piersi układamy ogórek , ser i zawijamy . Zawiniętą pierś owijamy boczkiem . Ukladamy na rozgrzanej patelni na  oliwie z oliwek. Obsmażamy z jednej i drugiej strony po okolo 6minut .