Gofry ... Chyba każdy z nas lubi . Moja rodzina przepada za nimi, szczególnie na śniadanie. Ponieważ ja unikam glutenu, po kilku próbach doszłam do przepisu, który zadowolił mnie i moich domowników .
Zamiast normalnej mąki można użyć w tym przepisie : mąki razowej, mąki orkiszowej , mąki owsianej dla przepisów dla insulinoopornych
Natomiast w wersji ketogenicznej , lchf, low carb można użyć mąki migdałowej, mąki kokosowej
Składniki :
Przygotowanie :
Przygotowujemy sobie dwie miski . W jednej będziemy mieszać składniki , w drugiej ubijemy sobie białka .
Do jednej z misek wsypujemy mąkę kokosową , ksylitol lub erytrol, proszek do pieczenia i mieszamy . Dodajemy po kolei : plynny olej kokosowy, mleko kokosowe i oddzielone od białka żółtka. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Jeśli masa wyjdzie za gęsta dodajemy odrobinę wody.
Wstawiamy na okolo 15min do lodówki. W tym czasie nagrzewamy gofrownicę . Zanim bedziemy wylewać naszą masę , nie zapomnijmy dobrze natłuścić blaszek . Ja przed każdą porcją masy gofrowej , natłuszczałam gofrownicę olejem kokosowym za pomocą pędzelka.
Czas pieczenia gofrów zależy od gofrownicy. Moja ma regulowaną moc. Czym większa moc , tym gofry będą bardziej chrupiące. Czas pieczenia u mnie to około 2,5min. Po upieczeniu należy delikatnie je odrywać .
Jeśli chcecie podnieść białko możecie dodać do przepisu miarkę białka .( oczywiście wtedy nie będzie to już przepis bez latozy )
Wybór dekoracji gofrów należy już do Was.
Gofry możecie przechowywać . Ja zazwyczaj robię podwójną porcję i przechowuję w zamknietym pojemniku
Smacznego
Zamiast normalnej mąki można użyć w tym przepisie : mąki razowej, mąki orkiszowej , mąki owsianej dla przepisów dla insulinoopornych
Natomiast w wersji ketogenicznej , lchf, low carb można użyć mąki migdałowej, mąki kokosowej
Składniki :
- mąka kokosowa -150g ( można dać też makę migdałowa pół na pół )
- mleko kokosowe -100g
- ksylitol, erytrol -2łyzki (opcjonalnie)
- jajka -3szt
- proszek do pieczenia bezglutenowy - 1/2łyżki
- olej kokosowy - 40g
- szczypta soli
Przygotowanie :
Przygotowujemy sobie dwie miski . W jednej będziemy mieszać składniki , w drugiej ubijemy sobie białka .
Do jednej z misek wsypujemy mąkę kokosową , ksylitol lub erytrol, proszek do pieczenia i mieszamy . Dodajemy po kolei : plynny olej kokosowy, mleko kokosowe i oddzielone od białka żółtka. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Jeśli masa wyjdzie za gęsta dodajemy odrobinę wody.
Wstawiamy na okolo 15min do lodówki. W tym czasie nagrzewamy gofrownicę . Zanim bedziemy wylewać naszą masę , nie zapomnijmy dobrze natłuścić blaszek . Ja przed każdą porcją masy gofrowej , natłuszczałam gofrownicę olejem kokosowym za pomocą pędzelka.
Czas pieczenia gofrów zależy od gofrownicy. Moja ma regulowaną moc. Czym większa moc , tym gofry będą bardziej chrupiące. Czas pieczenia u mnie to około 2,5min. Po upieczeniu należy delikatnie je odrywać .
Jeśli chcecie podnieść białko możecie dodać do przepisu miarkę białka .( oczywiście wtedy nie będzie to już przepis bez latozy )
Wybór dekoracji gofrów należy już do Was.
Gofry możecie przechowywać . Ja zazwyczaj robię podwójną porcję i przechowuję w zamknietym pojemniku
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz