Uwielbiam dynie. Kiedy tylko zaczynają się pojawiać , od razu goszczą w moim domu.
Nie znam sie zbytnio na odmianach dyń , ale staram sie wybierać te mniejsze. To już tak z doświadczenia wiem, że te mniejsze są słodsze i bardziej soczyste . Te większe natomiast mają w sobie więcej włosia i są bardziej suche.
Składniki :
- 300g obranej już dyni
- 1cebula
- 150g ziemniaków
- 1,2l wody
- pieprz, sól
Obraną dynie, ziemiaki i cebulę kroimy w kostkę . Wrzucamy do garnka , zalewamy wodą , solimy i gotujemy około 30min. Jeśli lubicie gęsciejszą zupę , dodajcie mniej wody . Po danym czasie zdejmujemy z ognia i blendujemy.
Na talerzu doprawiamy pieprzem .
Jeśli chcecie wersję bardziej aromatyczną można też przed gotowaniem podsmażyć cebule, dodać do niej ziemniaki i dynie. Chwilkę wszystko ze sobą zamieszać, tak, żeby połaczyły sie smaki i dopiero wtedy zalać wodą . Reszta procedury jest taka sama jak wyżej .
Ja uwielbiam zjadać z zupą jajka sadzone :)
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz