Uwielbiam ryby , choć nie często je jem. Nie zawsze można dostać świeżą, dobrą rybę. Ale jak tylko nadarza się taka okazja , kupuje więcej i zamrażam.
Składniki :
- 2 świeże makrele
- 2 ząbki czosnku
- Natka pietruszki
- papryczka chili
- cytryna
- oliwa z oliwek -4 łyżki
- sól , pieprz
Rybę czyścimy, myjemy i osuszamy. Można odciąć glowę , choć ja tego nie robię . Oczyszczoną rybę nacinamy w 3 miejscach . Rybę doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek, natkę pietruszki i papryczkę chili siekamy. Do miseczki wrzucamy posiekany czosnek z natką i papryczką i dodajemy oliwe z oliwek. Dokładnie wszystko mieszamy. Taką mieszkanką wypełniamy brzuch i nacięte miejsca makreli . Cytrynę kroimy w plasterki i układamy wzdłuż cięcia na brzuchu. Ostawiamy do lodówki na około 60min , żeby aromaty się połączyły.
Piekarnik nagrzewamy do 200st . Rybę układamy na blaszce, zapiekamy przez 30-40min . Możemy też zawinąć makrelę w folię aluminiową, jeśli boimy się , że może nam przywrzeć do dna.
Rybę podajemy ciepłą :)
Komentarze
Prześlij komentarz