Składniki :
- Mąka kasztanowa 500g
- Orzeszki pinoli 100g
- Orzechy włoskie 50g
- płatki migdałów 50g
- Sól 5g
- Rodzynki 80g
- oliwa z oliwek 2łyżki
- rozmaryn 1 gałązka
- woda przegotowana okolo 650ml
Rodzynki moczymy przez 10min w gorącej wodzie . Orzechy włoskie rzucamy do woreczka foliowego i rozbijamy tłuczkiem na mniejsze kawałki (nie może to być miał ) . Odsączamy rodzynki .
Przesiewamy przez sitko mąkę kasztanową , po czym po mału cały czas mieszając dodajemy do niej wodę. Masa, którą otrzymamy ma być kremowa . Nie może być bardzo gęsta. Ja porównuję ją do masy na pankaces . Zanim przystąpimy do dodawania pozostałych składników , możemy odłożyć sobie po łyżce : rodzynek, orzechów włoskich , płatków migdałowych i orzeszków pinoli . Posłużą nam do dekoracji. Pozostałą część dodajemy do masy kasztanowej.
Przygotowujemy sobie formę do pieczenia . Nacieramy ją oliwą z oliwek , nastepnie wykładamy papierem do pieczenia . Wylewamy nasze ciasto. Wyrównujemy łyżką , po czym rozsypujemy na wierzchu odłożone wczesniej rodzynki, orzechy , orzeszki pinoli , migdały i rozmaryn. Skrapiamy łyżką oliwy z oliwek .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190st przez 35min. Ciasto jest gotowe , kiedy wierzch jest brązowy i zaczyna pękać.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz